Griekse sla

Griekse sla Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 15 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten:

  • 1 krop botersla
  • 2 grote vleestomaten
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 1 groene paprika
  • 1 komkommer
  • 150 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1 eetlepel gehakte dille
  • 1 eetlepel gehakte munt plus paar blaadjes
  • olijfolie
  • wijnazijn
  • peper en zout
  • gedroogde oregano
  • 300 gram feta

De afgelopen maanden hoor je alleen maar rampspoed over Griekenland. Op de markt in Berlijn staan twee Grieken eigen oogst te verkopen. Om de Grieken een hart onder de riem te steken besloot ik één man helemaal leeg te kopen. Als steun, maar zeker ook omdat uit Griekenland prachtige producten komen. Ik kocht bij hem: bergthee, wilde oregano, tijmhoning, twee soorten olijven, olijfolie, azijn, krenten en ingelegde sinaasappels op siroop. Een gesprek voeren was onmogelijk want hij spreekt alleen Grieks en ik helaas niet. Maar hij kon het wel waarderen. En ik heb de ingrediënten om een lekkere Griekse sla te maken!

Was en droog de hele slabladeren goed. Bekleed een grote platte schaal met hele slabladeren. Snijd de vleestomaten in mooie ronde plakken en leg ze op de slabladeren. Bestrooi ze met peper en zout.

Snijd de kerstomaatjes door midden en doe ze in een kom. Voeg in dikke plakken gesneden komkommer toe. voeg ook in ringen gesneden paprika toe ontdaan van de zaadlijsten en de olijven. Snipper de dille en munt en meng ze samen met olijfolie in de kom. Roer alles en breng op smaak met peper en zout en een beetje wijnazijn. Leg dit mengsel op de schaal met slabladeren en de tomatenplakken.

Snijd de de feta in plakken van ongeveer een centimeter dik en leg ze op de salade. Bestrooi met gedroogde oregano en leg er voor de sier nog wat muntblaadjes op. Giet er nog een keer royaal olijfolie over. Serveer met een lekker stuk plat brood. Eet smakelijk!

Tip:

Niet alle ingrediënten in huis? Grieken maken dit ook gewoon met alleen tomaat, olijven en feta en de kruiden die voorhanden zijn.

Reacties

Reageer ook

  1. Wim 7 maart 2012 11:15 uur

    Leuke site, met smakelijke recepten

  2. Okke Amerongen 7 maart 2012 16:35 uur

    Hallo Wim, Bedankt voor je complimenten. Blijf de site maar volgen want er komen nog veel meer recepten op.

  3. Monique 21 maart 2012 10:16 uur

    Beste Okke, je bent een man met het hart (als het er al geen 2 zijn ?) op de juiste plaats. Hartverwarmende knuffel.

  4. jannie 21 maart 2012 16:36 uur

    hoi Okke,
    heerlijke recepten, vooral die van de pastinaaksoep lekker romig met de echte pastinaaksmaak. heb afgelopen weekend de schorseneersoep gemaakt vond hem een beetje flauw van smaak en vrij dun, kan ik daar iets aan veranderen?

  5. Ansje Gramser 23 maart 2012 16:40 uur

    Heerlijk die Griekse salade maak het regelmatig klaar en kan haast niet wachten tot mijn eigen sla weer klaar is.Vorige week heb ik met mijn kinderen de laatste Pastinaken op gemaakt.Ene helft puree ander helft in de frituur.En gisteren vond ik nog een verdwaalde die ik door de Griekse salade heb gedaan in blokjes .Een aanrader hoor.

  6. Okke Amerongen 30 maart 2012 13:24 uur

    Hallo Monique, Bedankt voor je lieve complimenten!

  7. Okke Amerongen 30 maart 2012 13:30 uur

    Hallo Jannie, De schorsenerensoep kun je met kruiden op smaak brengen als je hem te zacht van smaak vond. Bijvoorbeeld met kerrie maar natuurlijk ook met (chili)peper.

  8. Okke Amerongen 30 maart 2012 13:33 uur

    Hallo Ansje, De pastinaak in de Griekse sla. Dat had ik zelf niet snel bedacht maar… als het lekker is dan is het zeker een goede tip! Ik zal er eens mee experimenteren. Als het weer iets warmer is zal het snel gaan met de sla.

  9. Hetty 3 april 2012 15:11 uur

    Nagerecht
    Lepelhapje ingelegde sinaasappel (nerantzi glyko)

    Ingrediënten
    -8-9 sinaasappels (totaalgewicht 1 kg) met een dikke schil, afgespoeld en drooggewreven
    -1 kg poedersuiker
    -sap van 1 citroen

    Bereidingswijze
    1. Wrijf de sinaasappels goed schoon or rasp ze lichtjes. Snijd elke sinaasappel in de lengte in 4-6 parten (afhankelijk van de grootte van de vruchten). Snijd van elk part de schil af. Houd de stukken schil leeg en leg ze in een kom koud water. Gebruik het vruchtvlees voor een fruitsalade of iets anders.

    2. Haal een eind sterk katoenen garen door het oog van een flinke naald. Rol een stuk schil op en steek de naald erdoor, zodat het aan het garen wordt geregen. Rijg nog 9-11 stukken schil aan het garen en knoop dan de eindjes aan elkaar. Doe hetzelfde met de andere stukken schil. Leg de kettingen in een kom vers koud water. Zet de kom 24 uur weg en ververs het water 3-4 keer.

    3. Haal de kettingende volgende dag uit het water en leg ze in een grote pan met 2,8 l vers water. Breng dit aan de kook. Leg een deksel schuin op de pan en kook de schillen 15 minuten. Giet ze af en schenk er weer 2,8 l water bij. Kook ze dan nog circa 10 minuten, tot ze zacht aanvoelen. Pas op dat ze niet te gaar worden. Stort ze in een vergiet en laat ze minstens 1 uur uitlekken.

    4. Schep de suiker in een grote, zware pan en giet er 1,5 dl water bij. Laat de suiker op laag vuur al roerend oplossen. Kook de siroop nog circa 4 minuten zachtjes door, zonder te roeren, tot hij stroperig is. Houd een ketting met schillen boven de pan met siroop, knip het draad door en schuif ze eraf. Laat ze 5 minuten trekken in de siroop. Haal dan de pan van het vuur en zet hem een nacht weg.

    5. Kook de siroop de volgende dag 4-5 minuten in op laag vuur. Roer er citroensap door, haal de pan van het vuur en zet hem weg. Doe de afgekoelde schillen met de siroop in gesteriliseerde (weck)potten. Sluit deze goed af en plak er etiketten op. Bewaar ze op een koele, droge plaats.

    Voor het opdienen
    Volg het voorbeeld van de Grieken en trakteer uw gasten op gesuikerde vruchten. Geef ze als lepelhapjes, op een schoteltje, met een glas koud water.

  10. Okke Amerongen 3 april 2012 19:10 uur

    Hallo Hetty, Klinkt heerlijk dit gerecht. Ik heb exact zo iets bij “mijn griek” in Berlijn gekocht. Kijk maar eens op deze afbeelding: http://www.oigoumenisses.gr/catalog/images/portokali.jpg Leuk om te horen dat jij hier gewoon een lekker recept voor weet.

  11. shadow 24 april 2012 12:21 uur

    erg leuke site hier als je van koken houd
    wij klungelen ook heel wat af met zijn alle , thanks voor de tips

    http://goldenpage.nl/viewforum.php?f=44

  12. Ernst de Haan 24 juli 2012 12:34 uur

    Superrecept, Okke, we gaan het vandaag proberen!

  13. Okke Amerongen 25 juli 2012 18:26 uur

    Hallo Ernst, Ben benieuwd of het recept in de smaak viel. Zal vast wel.

  14. corrie 26 juli 2012 17:31 uur

    Ook ik heb de smaak te pakken van de grieke salade.Heb hem al een paar gemaakt,zeker met dit warme weer.Heerlijk.

  15. Okke Amerongen 28 juli 2012 18:23 uur

    Hallo Corrie, Mooi om te horen. Dit is inderdaad een ideale maaltijd voor bij warm weer. Geniet er maar lekker van!

Reageer ook, leuk!




Over deze site

Sla.nl is een site van Okke Amerongen. Lees meer over Sla.nl of volg Okke op:

Okkes Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief over mooie producten, lekker eten en drinken en… super adresjes waar het te koop is.

Okke houdt van privacy. Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief.