Dressing

Dressing Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Dressing is de saus waarmee je sla op smaak brengt. Dressing kun je goed van te voren klaar maken. Zo kun je ook proeven of de smaak goed is. Belangrijk: meng de dressing pas vlak voordat je gaat eten door de sla. In veel dressings zit azijn of een ander zuur waardoor het blad van de sla langzaam zacht en slap zal worden. Als je sla lang van te voren mengt met dressing krijg je slappe sla. Dit is ook de reden waarom sla met dressing zich zo slecht laat bewaren.

De meest simpele dressing is eigenlijk gewoon een scheut goede olijfolie over je sla gieten, een scheutje azijn en wat zout. De verhouding olie/azijn is ongeveer 3:1, dus 3 lepels olie en een lepel azijn. Simpel en heerlijk. Deze aanpak staat of valt met de kwaliteit van de olie en de azijn. Bezuinig hier dus echt niet op.

Olie, de basis voor veel dressings

Olijfolie Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Een dressing heeft meestal een basisolie nodig. Traditioneel gebruikten we in Nederland slaolie. Dit is een olie die gemaakt kan worden van diverse soorten olie. Meestal is slaolie gemaakt van arachideolie (pinda) of sojaolie. Inmiddels is olijfolie het meest gebruikt om dressings te maken. Er komen de laatste jaren ook weer andere oliesoorten op de markt zoals bijvoorbeeld koolzaadolie uit Nederland.

Olie om extra smaak te geven aan sla

Verschillende soorten olie Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Er zijn steeds olies te koop die als smaakmaker bedoeld zijn. Deze olies moet je met mate gebruiken omdat ze vaak sterk van smaak zijn. Voorbeelden zijn notenolies zoals: walnotenolie, hazelnotenolie of pompoenpittenolie. In de Aziatische keuken gebruiken ze vaak sesamolie om gerechten te aromatiseren. Uit Siberië kocht ik pijnboompittenolie en uit Marokko komt peperdure maar heerlijke arganolie. Probeer ook eens avocado-olie. Keus genoeg dus maar gebruik deze soorten olie echt met mate.

Azijn, of een ander zuur voor een frisse dressing

Azijn kan een van de belangrijkste smaakmakers van een dressing zijn. Wanneer je een andere smaakmaker gebruikt voor de dressing, gebruik dan een neutrale azijn. Zo voorkom je dat de smaken met elkaar gaan concurreren.

Olie en azijnsoorten Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De bekendste azijnsoorten zijn natuurazijn, witte- en rodewijnazijn, balsamicoazijn, ciderazijn, kruidenazijn en vruchtenazijn zoals vijgenazijn. In azijn zit veel verschil in zuurte. Dit is echt een kwestie van smaak. Maak daarom van te voren de dressing in een kom zodat je goed kunt proeven of hij niet te zuur is. Als de smaak dan niet naar wens is kun je het aanpassen. Het is veel moeilijker om de smaak nog goed te krijgen als je het al aan een salade toegevoegd hebt.

De lekkerste dressingrecepten:

Nog een laatste belangrijk advies. Gebruik voor je dressing aan een sla toevoegt een slacentrifuge. Ik weet dat het een sta in de weg is in je keuken. Maar het zorgt ervoor dat de dressing zich met de sla verbind. Van natte sla loopt de dressing zo weer af en daarmee heb je dus een veel minder lekkere salade.

Heb jij een tip hoe je een lekkere dressing maakt of een favoriete olie of azijnsoort die ik vergeten ben? Laat dan zeker een reactie achter!

Reacties

  1. desire 31 mei 2012 12:34 uur

    Ik gebruik deze dressing vaak. Het is echt mijn favoriet.
    eenderde witte balsamicoazijn + tweederde gembersiroop + een flinke schep mosterdsaus.

  2. ans 31 mei 2012 13:36 uur

    Ik maak altijd een dressing voor een klein flesje met kurk, dan heb je een voorraadje.
    Ik heb hetzelfde recept als jij geeft maar dan met één of twee stevige geurige knoflooktenen.
    heerlijk, als ik eens geen knoflook heb proef je het direct dat de knoflook mist.
    De dressing is ook heerlijk met franbozen-, appel-(cider) of sherryazijn.
    Niet te versmaden!!

  3. corrie 31 mei 2012 16:56 uur

    Slim bedacht,zo,nflesje in voorraad maken.Als je vaak sla eet,zoals wij,dan ben je er zo mee klaar.Ga ik ook doen.

  4. Annette 4 juni 2012 10:19 uur

    Azijn schijnt niet zo goed te zijn (ontkalking van de botten) dus daarom gebruik ik meestal citroensap. Vind ik ook veel lekkerder.

  5. Okke Amerongen 4 juni 2012 22:15 uur

    Hallo Desire, Bedankt voor je tip. De combinatie met gember lijkt mij heerlijk en ga ik zeker een keer maken!

  6. Okke Amerongen 4 juni 2012 22:16 uur

    Hallo Ans, Dat is een goede tip, zelf een kant en klaar flesje maken. Even schudden en je hebt altijd lekkere dressing klaar staan. Goed idee!

  7. Okke Amerongen 4 juni 2012 22:17 uur

    Hallo Annette, Vers citroen- of limoensap is een uitstekende vervanger voor azijn en geeft ook een heerlijke smaak aan een gerecht. Een prima suggestie dus!

  8. sjoek 9 september 2012 14:26 uur

    wat een leuke side , krijg van mijn zus diverse groente,s.
    Nu ook venkel, weet iemand er recepten of bewaar tip,s.
    Zij heeft er dit jaar zo veel, misschien in een bewaar recept te verwerken.
    Hoor het graag. Zo maak ik van courgrttes indie zoet zuur , deze is goe te bewaren en lekker bij Aziaat”s eten.

  9. Okke Amerongen 12 september 2012 09:21 uur

    Hallo Sjoek, Bedankt voor de complimenten! Bewaarrecepten voor venkel heb ik niet maar ik maak er vaak een hele simpele salade van met dun gesneden venkel en erop plakken sinaasappel waarvan ik de hele schil eraf gesneden heb. Verder als dressing gewoon een beetje olie en azijn en peper en zout. Heerlijk!

  10. Matina 28 oktober 2012 16:26 uur

    Hier wordt ik helemaal blij van, ben echt een ‘bijna’ herbivoor dus heerlijk al die groentegerechten. Ga straks beginnen aan het recept pastinaak met eend, ben benieuwd wat mijn gasten ervan zullen vinden.
    Als tip zou ik nog de zeewier producten van kookboerderij Spennekot willen noemen. Hun zeewier azijn (heel zacht van smaak) en mosterd zijn heel lekker.
    En voor degenen die in Amsterdam wonen, in de Kinkerstraat net voorbij de kruising met de Bilderdijkstraat is de groentewinkel van Robert. Bij hem heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de vergeten groente, bovendien heeft hij veel producten van een biologische boer uit de buurt. Voor selderijwortel, verschillende soorten bieten en bladgroenten, ben je daar aan het juiste adres. En een vriendelijk, doe maar gewoon doe je gek genoeg, eigenaar die verstand van zaken heeft.

  11. Okke Amerongen 6 november 2012 21:21 uur

    Hallo Matina, Bedankt voor je tips. Zeewierazijn ken ik helemaal niet, dat klinkt zeker interessant. Winkels met verstand van zaken verdienen zeker onze steun. Als ik een keer in de buurt ben ga ik een keer langs. Bedankt!

  12. kayleigh 3 maart 2013 17:57 uur

    Hallowah… alles even door zitte lezen super handige tipa thanks 😉

  13. Elisa 26 april 2013 09:17 uur

    Als reactie op Annette: citroensap bij bijna net zo zuur als azijn, en daarom ook net zo affectief in het onttrekken van calcium, dramatisch voor je gebit (tanderosie). Zie onder andere de literatuur over tanderosie door Lussi. Hoe het calcium zou ontrekken aan de botten weet ik niet, dat mechanisme is me onbekend en daar zou ik graag meer over horen (met betrouwbare literatuurverwijzingen).

  14. John 28 mei 2013 12:01 uur

    Hallo, Ik vind het soms wel lekker om salades te eten, maar ik vind de smaak van azijn zo naar. Het idee van een citroentje klinkt me opzich wel nog aardig in de oren. Heb jij eventueel tips om de salade wel op smaak te brengen, maar zonder een zuurtje eraan?

  15. Okke Amerongen 16 juni 2013 17:47 uur

    Hallo John, In Italië krijg je regelmatig sla met alleen olie en wat zout. Als je lekkere olie eroverheen doet dan mis je de azijn echt niet. Als je geroosterde noten of pitten toevoegt of fijngesneden bosui, fijngesneden verse kruiden etc. dan geeft dit ook allemaal heel veel smaak. Gewoon lekker erop los experimenteren. Maar mijn beste tip is toch om gewoon lekkere olie met wat zout door de sla te roeren en er helemaal geen zuur in te doen als je dat niet lekker vind.

  16. ruby 4 juli 2013 11:29 uur

    Hallo zijn hier ook tips voor een lekkere aardbeien dressing,of Mexicaanse dressing ?

  17. Robert 20 juli 2013 15:58 uur

    Leuke tips, erg handig, hier heb ik er zelf ook een paar.

    Ik maak meestal een dressing met soja saus, zoete ketjap of een beetje suiker of een beetje honing, olijfolie en mosterd (ipv azijn, aangezien er in mosterd ook al azijn zit) en een beetje citroensap om er net even dat frisje eraan te geven.

    Voor een extra touch kan je ook de kom insmeren met een stukje knoflook, geeft dan een hele lichte en subtiele knoflooksmaak aan de sla.

    Wat ook erg lekker is, is om in plaats van croutons vers gebakken knapperige uitjes aan de sla toe te voegen.

    Wat ik ook heel erg lekker vind is een dressing maken van yoghurt en blauwader kaas.

  18. Anita 22 maart 2014 18:23 uur

    Ik doe de gewassen sla altijd in een theedoek en zwaai en slinger de hele zaak dan buiten in de rondte, werkt perfect als sla centrifuge

Over deze site

Sla.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Sla.nl alles over het doel van deze site.