Paardenbloemblad, een lekker bittere groente
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
Op de markt aan de Maybachufer in Neukölln in Berlijn kocht ik deze prachtige groente. De Duitse naam is Löwenzahn. Het is de gekweekte variant van paardenbloemblad. Volgens de verkoper is het een heerlijke groente. Hij is lekker om op te bakken, als sla te eten en ook in de soep. In Nederland heb ik deze groente nog nooit te koop gezien. Hier kostte het maar €1,20 per kilo. Tijd om goed in te slaan dus.
Dit paardenbloemblad is een flinke plant van ongeveer 40 tot 50 centimeter hoog. De 3 struiken die ik kocht wogen ongeveer 400 gram per stuk. Het heeft blad maar ook erg veel steel. De groente is aangenaam bitter van smaak. Ik kan me heel goed voorstellen dat veel mensen dit toch wel wat te bitter vinden maar ik vind het heerlijk.
Ik ben er nog mee aan het experimenteren maar de volgende bereidingen lijken mij lekker:
- gebakken met spekjes
- in een romige dressing
- gesmoord met een uitje en misschien wat witte wijn?
- in gemengde sla als pittige smaakmaker
- in fritatta
Van paardenbloemblad is er ook een gebleekte variant: molsla. In dit geval worden de bladeren zonder licht gekweekt. Dit kan door ze af te dekken of door er een bloempot over te zetten. Het blad blijft dan lichtgroen, ongeveer de groene kleur van witlof. Ik heb het zelf nog nooit geproefd maar de smaak zou zachter zijn. Die molsla vind ik nog wel een keer. Nu eerst maar eens kijken wat voor lekkers ik allemaal met paardenbloemblad kan maken:-)
Reacties
Over deze site
Sla.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Sla.nl alles over het doel van deze site.
Walter Oprée 27 februari 2012 15:44 uur
Beste Okke, oh ja – das ist was feines. Aber warum kaufen das gezüchtete Zeugs ?
Auf jeder Wiese – vielleicht auch in manchen Gärten wächst Lowenzahn wild. Natürlich sollte er jung geerntet werden, natürlich nicht auf Wiesen ernten wo Tiere – Hunde, Katzen und sonstige ihre Pfoten zur Urinwürzung heben. Ich finde sogar der frisch gepflückte Loewenzahn schmeckt besser und ist auch – wenn jung – mild im Geschmack.
Doch den hab ich auch schon hier in NL gekauft: bei einem Italien. Grosshändler und soviel ich mich erinnere bei der Makro.
Aber versuche auch mal – wenn die Zeit kommt – Sauerampfer – zu bekommen. Ich liebe damit Suppen und Sossen (Fisch und helles Fleisch).
Dann gibt es noch einiges was man aus der Natur frisch auf den Tisch bringen kann : Spitzwegerich, Brennessel (ist aber geschmackssache) … müsste mal nachsehen hab da bestimmt einige Bücher wo da was drüber drin steht. Ich habe die Sachen sehr gerne in meiner Kücke (Restaurant in Aachen und Vaals) verwendet.
So nun zurück zum Löwenzahn, ein KartoffelLöwenzahn eintopf mit Mettwurst – oha der ist lecker.
Kartoffeln garen – stampfen – Löwenzahn in Fingerbreite Streifen schneiden – unter die Kartoffelmasse mischen. Mit Pfeffer – Salz und einem Knubbel Butter untereinander mischen. Uns hat das immer gut geschmeckt. Viel Spass beim Nachmachen….. groetjes von Walter aus Voerendaal
Okke Amerongen 27 februari 2012 21:29 uur
Hallo Walter, Het was misschien gekochte Löwenzahn/paardenbloemblad maar toch erg lekker. Wild zal het wel weer heel anders smaken. Sauerampfer ken ik uit de Grüne Sauce. Inderdaad erg lekker! De Kartoffeleintopf met Löwenzahn lijkt me heerlijk. Ik werkt tijdelijk in Berlijn en daar krijg je regelmatig Gemüseeintopf met een Knacker en ook vaak Kartoffelsuppe. Jouw recept ga ik zeker een keer maken. Bedankt voor de tip!
Ab 7 maart 2012 10:39 uur
Ik heb me net aangemeld, en ik moet zeggen dat dit wel een leuke site is waar je wat mee kunt, leuk om je eigen recepten wereld wijd te maken, trouwens gaat het deze keer over molsla, molsla komt van oorsprong, in ieder geval de naam van de mollebulten die in je tuin komen, en als er dan een paardenbloem in groeit dan is dat molsla, hij krijgt geen licht, vandaar die bleke kleur en naam, veel succes met de site, ab.
Okke Amerongen 7 maart 2012 16:34 uur
Hallo Ab, Bedankt voor de complimenten. De molsla is inderdaad de gebleekte variant. Ik heb ze zelf nog nooit onder een molshoop gevonden maar je kunt natuurlijk op een plant ook gewoon zelf aarde scheppen. Molsla heb ik nog nooit geproefd. Ben heel benieuwd naar de smaak maar ik vind het vast nog wel ergens!
Sandra 10 maart 2012 18:07 uur
Ha dat wat Walter zegt is net stamppot rauwe andijvie. Dat is ook wat bitter. Misschien inderdaad een idee het zelf te proberen met paardebloemblad. Dat geven wij hier aan het konijn;-) In het vervolg het ‘onkruid’ dan maar laten staan!
Okke Amerongen 11 maart 2012 08:32 uur
Hallo Sandra, Stampot rauwe andijvie is heerlijk en ik weet zeker dat het ook met paardenbloemblad lekker moet zijn. Het is wel bitterder dan andijvie. Paardenbloemenblad groeit overal dus blijf het gerust plukken voor het konijn 🙂
Herman Leijendekkers 15 juli 2012 11:06 uur
Hallo Okke,
Leuke interessante website(s) heb je. Waarom heb je gekozen voor de opzet met meerdere websites?
on topic: in Frankrijk kennen ze ook het gekweekte paardeenbloemblad. Dat is hier volop te krijgen en heet pissenlit.
Okke Amerongen 16 juli 2012 06:38 uur
Hallo Herman, Bedankt voor de complimenten. De Franse variant heb ik alleen op plaatjes gezien. Ik lees erover dat het zachter van smaak zou zijn dan de Lowenzahn die ik in Duitsland op de markt kocht. Hopelijk kan ik hier ook een keer pissenlit krijgen. Dan weet ik het zeker. Ik heb alle groente- en fruitsoorten een eigen site gegeven omdat ze dat verdienen. Ook probeer ik zo aan te sluiten bij de gebruiker. Die heeft bijvoorbeeld snijbiet en vraagt zich af wat hij daarmee zal doen. Er zijn al genoeg algemene receptensites op het web waar je gewoon een lekker recept kunt vinden. Ik heb daarom besloten om per onderwerp een aparte site te maken.