Pijnboompittenolie uit Siberië van AIU

5 januari 2012

Pijnboompittenolie uit Siberië van AIU Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Op de Grüne Woche in Berlijn ontdekte ik mooie pijnboompittenolie van AIU uit Siberië. Rusland had een hele eigen hal met allemaal Russische producten en producenten. Alles zag er mooi verzorgd uit. Grote flatscreens met high tech producten en productieprocessen. Niks bijzonders, behalve dat alles in het Russisch is! Dat is niet alleen een andere taal maar ook een ander schrift! Van alle prachtige zaken begrijp je als normale bezoeker dus niets!

Door zo’n kleine hindernis ga ik me natuurlijk niet tegen laten houden. In een stand met bijna niks erin lagen een paar zakken pijnboompitten, wat dennenappels en er stonden een paar mooie flesjes. Ik besloot te vragen wat dat was. Na een ongemakkelijk begin besloten we Engels met elkaar te spreken. Ik wilde graag meer weten over pijnboompitten in Siberië. Ik vertelde ook dat ik altijd het idee had dat pijnboompitten groeiden in warmere landen.

De standhouder vertelde dat in Siberië op heel veel plekken de dennen groeien waar de pijnboompitten uit komen. Deze dennen produceren een dennenappel en tussen de delen van de dennenappel groeien in zwarte hulsjes de pijnboompitten. In Siberië eten ze de zwarte hulsjes als snack. Tussen de tanden kraak je dan het hulsje en dat spuug je uit. Wij mochten het proberen maar het is nog niet zo makkelijk. Ik heb het maar allemaal doorgeslikt.

De pijboompittenolie wordt dus van die pijnboompitten geperst. Volgens de verkoper is het lekker om over het eten te gieten. Het moet niet verhit worden omdat de bijzondere eigenschappen dan verloren gaan. Ik wilde weten bij welk eten dit lekker is? Nou over vlees, vis en natuurlijk over groente. Kortom het is eigenlijk overal lekker bij:-) Oké doe dan maar een flesje.

Op dat moment moest er een mevrouw gehaald worden. Ze bracht een slechte boodschap: de flesjes zijn eigenlijk niet te koop. Huh? Waarom staan ze dan op deze beurs? Na wat overleg mocht ik er dan toch een kopen. Het kostte €10,- voor een flesje van 100 milliliter. Op het flesje staat alweer alleen maar Russisch en Cyrillisch schrift. Als enige leesbare tekst voor mij staat er: Cold pressed pine nut oil.

Eenmaal thuisgekomen wil ik met zo’n aankoop maar een ding: proeven! De olie is heel mooi goudgeel en ruikt nootachtig. Hij smaakt naar pijnboompitten maar ontzettend zacht. Sommige pijnboompitten hebben een harde harsachtige smaak met een nare nasmaak van dennenappel. Deze olie zeker niet! Een paar lepels olie geven een warme gloed. Waarschijnlijk precies wat je nodig hebt tijdens barre Siberische winters.

De olie ga ik proberen bij slasoorten met een milde smaak. Zo komt deze olie meer op de voorgrond. Ook over pasta met groente denk ik dat dit de ideale smaakmaker is. Ook over een witte vissoort denk ik dat het lekker zal smaken. De combinatie met vlees lijkt mij zelf minder maar proberen wil ik het wel. Het is in ieder geval een prachtig product dat een goede distributie in Europa verdient!

Eenmaal thuis gekomen ontdekte is een mooie website over dit product. De naam van het bedrijf AIU (аю) betekent beer in sommige locale Siberische talen. De koning van het bos. Alle pijnboompitten worden met de hand geoogst en locaal volgens Siberische tradities verwerkt.

Eigenlijk is dit een prachtig bedrijf met een ontzettend mooi product. De vormgeving is mooi met traditionele elementen maar toch modern. Het bedrijf moet wel echt een stap maken met betere vertalingen en informatie in andere talen. Dan kan AIU ook in het westen veel meer verkopen. Dat verdient dit mooie en heerlijke product zeker!

Ongelooflijk maar AIU heeft wel een mooie Engelstalige site over Siberische pijnboompitten.

Reacties

 1. Marianne Peltenburg 21 maart 2012 14:17 uur

  Dag Okke
  Mooie site over de pijnboompitten.
  Als hier verder naar wilt kijken zoek dan naar Anastasia en de zoemende ceders.
  Onwaarschijnlijk mooi levensverhaal.
  De produkten uit siberië zijn ook online te bestellen.
  Lentegroet
  Marianne

 2. Okke Amerongen 30 maart 2012 13:29 uur

  Hallo Marianne, Bedankt voor de tip. Dat boek ken ik nog niet. De producten heb ik inderdaad gevonden. Ik wist niet dat dit gewoon te bestellen is in Nederland.

 3. Renate 15 mei 2012 12:10 uur

  Heej Okke,

  Ik heb ook onlangs meer gelezen online over pijnboompitten en hoe geweldig gezond ze zijn! Ook de olie dus. Dit is smullen!! http://www.schildpadproducties.nl/WijsheidBron.htm

  Eet smakelijk en op je gezondheid! 🙂 Ik ga ook een fles bestellen!

  Of was dit ook de site die jij al had gevonden? Nou ja, anyway 🙂

  Renate

 4. Okke Amerongen 18 mei 2012 14:32 uur

  Hallo Renate, Bedankt voor deze link! Erg veel informatie over de voedingswaarde van pijnboompittenolie. Heel interessant.

Over deze site

Sla.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Sla.nl alles over het doel van deze site.