Radicchio

25 januari 2012

Radicchio Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Radicchio is nauw verwant aan witlof. Dat is ook duidelijk te proeven aan de wat bittere smaak. Deze smaak wordt milder wanneer deze groente gekookt of geroosterd word. Radicchio is een echt streekproduct en heeft zelfs een beschermde oorsprongs bepaling. Dit wil zeggen dat deze rassen alleen deze naam mogen dragen als ze ook daadwerkelijk in de betreffende regio of plaats geteeld zijn. Een Radicchio di Chioggia mag dus niet uit Nederland komen.

De bekendste radicchiorassen

 • Radicchio di Chioggia
 • Radicchio di Treviso
 • Radicchio di Verona
 • Radicchio di Castelfranco

Radicchio di Chioggia

Radicchio di Chioggia Bekijk een grotere versie van deze afbeelding In Nederland vind je in de winkel eigenlijk alleen Radicchio di Chioggia. Omdat deze variant meestal niet uit Chioggia komt, heet hij gewoon “radicchio” maar de variëteit is Chioggia. De andere rassen zijn wel leverbaar maar vaak moet je hiervoor naar speciaalzaken of horecagroothandels. Het is een mooie kastanjevormige radicchio. Het blad loopt kun je er voorzichtig afhalen en op een bord vullen met een gerecht of een andere salade. Dat ziet er prachtig uit.

De Radicchio di Chioggia mag alleen in de volgende plaatsen geteeld worden:
Provincie Venetië: Chioggia, Cona e Cavarzere.
Provincie Padova: Codevigo, Correzzola.
Provincie Rovigo: Rosolina, Ariano Polesine, Taglio di Po, Porto Viro, Loreo.

Radicchio di Treviso

Radicchio di Treviso Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Hoewel alle radicchiovariëteiten erg mooi zijn is de radicchiovariëteit Treviso misschien wel de mooiste. De naar boven uitgroeiende bladeren met dikke witte nerven en daar omheen het prachtige krullende rode blad is echt schitterend. Een lust voor het oog. Het is dus niet voor niets dat deze variant veel in goede restaurants gebruikt wordt om een gerecht mooi mee op te maken. Helaas vind je deze soort alleen bij horecagroothandels of groentespecialisten.

De Radicchio di Treviso mag alleen in de volgende plaatsen geteeld worden:
Provincie Treviso: Breda di Piave, Carbonera, Casale sul Sile, Casier, Castelfranco Veneto, Castello di Godego, Istrana, Loria, Maserada, Mogliano Veneto, Monastier, Morgano, Paese, Ponzano V., Preganziol, Quinto di Treviso, Resana, Riese Pio X°, Roncade, San Biagio di Callalta, Silea, Spresiano, Tevignano, Treviso, Vedelago, Villorba, Zenson di Piave, Zero Branco.;
Provincie Padova: Borgoricco, Camposampiero, Loreggia, Massanzago, Piombino Dese, Trebaseleghe;
Provincie Venetië: Martellago, Mirano, Noale, Salzano, Santa Maria di Sala, Scorzè, Spinea

Radicchio di Verona

Radicchio di Verona Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De radicchio di Verona is wat langwerpiger van vorm. Hij ziet er uit als de Chioggia maar heeft de vorm van een gedrongen spitskool. Dit ras kom ik in Nederland minder vaak tegen als de radicchio Chioggia.

Radicchio di Verona mag alleen in de volgende plaatsen geteeld worden:
Provincie Verona: Trevenzuolo, Salizzole, Nogara, Concamarise, Sanguinetto, Cerea, Casaleone, Legnago, Minerve, Roveredo di Guà, Cologna Veneta, Veronella, Arcole, Zimella, Isola della Scala, Bovolone, Bevilacqua, S. Pietro di Morubio, Roverchiara, Gazzo Veronese, Sorgà, Erbè, Oppeano, Isola Rizza, Albaredo d’Adige, Pressana, Villa Bartolomea, Castagnaro, Terrazzo, Boschi S.Anna, Angiari, Bonavigo.
Provincie Vicenza: Asigliano Veneto, Pojana Maggiore, Noventa Vicentina, Campiglia dei Berici, Agugliaro, Sossano, Villaga, Albettone, Orgiano, Alonte, Lonigo, Barbarano Vicentino, San Germano dei Berici.
Provincie Padova: Casale di Scodosia, Castelbaldo, Masi, Megliadino S. Fidenzio, Megliadino S. Vitale, Merlara, Montagnana, Ospedaletto Euganeo, Saletto, S: Margherita d’Adige, Lozzo Atesino, Urbana.

Radicchio Castelfranco

Radicchio di Castelfranco Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De grote uitzondering binnen de radicchiofamilie is de varieteit Castelfranco. Deze radicchio heeft een groen in plaats van rood blad. Het groene blad is getekend met mooie kleine paars-rode spetjes. Hierdoor ziet deze radicchio er bijzonder mooi uit. De kleuren zijn wel subtieler dan de typische wit rode radicchio maar daarom niet minder mooi. Ik heb het zelf voor het eerst in een restaurant gegeten. Daarvoor had ik het nog niet eerder gezien. Deze variant is dus ook alleen verkrijgbaar bij de echte groentespecialist en groothandels.

De radicchio Castelfranco mag alleen in de volgende plaatsen geteeld worden:
Provincie Treviso: Breda di Piave, Carbonera, Casale sul Sile, Casier, Castelfranco Veneto, Castello di Godego, Istrana, Loria, Maserada, Mogliano Veneto, Morgano, Paese, Ponzano V., Preganziol, Quinto di Treviso, Resana, Riese Pio X°, San Biaggio di Callalta, Silea, Spresiano, Tevignano, Treviso, Vedelago, Villorba, Zero Branco.
Provincie Padova: Albignasego, Battaglia Terme, Borgoricco, Camposampiero, Cartura, Casalserugo, Conselve, Due Carrare, Loreggia, Masera di Padova, Massanzago, Monselice, Montagnana, Montegrotto Terme, Pernumia, Piombino Dese, Ponte S. Nicolò, San Pietro Viminario, Trebaseleghe.
Provincie Venetië: Martellago, Mira, Mirano, Noale, Salzano, Santa Maria di Sala, Scorzè, Spinea.

Radicchio feesten en festivals

Radicchio feest Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Er zijn meerdere feesten rondom radicchio. De bekendste is het feest in Treviso, de Antica Mostra del Radicchio Rosso di Treviso IGP Tardivo. Hieronder de hele lijst die ik gevonden heb. Heb je plannen om naar zo’n feest te gaan? Controleer zeker even of de gegevens nog wel kloppen. Mijn Italiaans is niet al te best dus… Verder hoop ik dan ook zeker dat je er een kort verslag met een paar leuke foto’s van wil maken voor deze site.

Rio San Martino di Scorzè, Festa del Radicchio,in november
Martellago, Mostra del Radicchio Tardivo, in december
Santa Maria di Sala, Festa del Radicchio, in december
San Biagio di Callalta, Sapori di Calle Alta, in december
Mogliano Veneto, Mostra del Radicchio Rosso, in december
Castelfranco Veneto, Festa del Radicchio Variegato di Castelfranco VenetoV
Treviso, Antica Mostra del Radicchio Rosso di Treviso, in december
Zero Branco, Mostra del Radicchio Rosso di Treviso IGP Tardivo, in januari
Mirano, Festa del Radicchio e dei sapori della tradizione veneta, in januari
Preganziol, Mostra mercato del Radicchio Rosso di Preganziol, in januari
Dosson di Casier, Festa del Radicchio Rosso di Dosson, in januari/februari
Quinto di Treviso, Colori & Sapori di Primavera, in maart

Interessante links over radicchio

Radicchio consortium, deze organisatie waakt over de beschermde oorspongsbepaling en promoot de variëteiten Treviso en Castelfranco.

Reacties

 1. Ton Bremer 7 februari 2012 20:14 uur

  Radicchio is heerlijk, mijn favoriet is risotto met radicchio!

 2. Maaike 7 februari 2012 20:52 uur

  Gegrilde radicchio is heel lekker! Ik heb dat ooit hier gegeten: http://www.osteriadelgatto.com/en/home.htm
  Dat restaurantje is sowieso een aanrader als je een keertje in de buurt bent 😉

 3. Okke Amerongen 7 februari 2012 20:58 uur

  Klinkt goed Maaike! Ben lang geleden een keer in Siena geweest en dat was echt prachtig. Mooie website ook trouwens;-)

 4. Sjon Wijnen 10 maart 2012 16:53 uur

  Eindelijk eens iemand die de Radicchio promoot en er eens een fatsoenlijke beschrijving bijzet.
  Bedankt

 5. Okke Amerongen 11 maart 2012 08:28 uur

  Hallo Sjon, Ik heb even op jouw site gekeken en zie dat jij ook radicchio teelt. Dan is het helemaal een mooi compliment. Hartstikke bedankt! Als het kan kom ik graag een keer langs in Maasbree om te kijken hoe een professionele teler radicchio teelt.

 6. Sjon Wijnen 11 maart 2012 16:22 uur

  Okke, Je bent altijd welkom

 7. Okke Amerongen 11 maart 2012 17:03 uur

  Leuk Sjon, ik laat van me horen!

 8. Lucy 2 december 2012 16:36 uur

  Ik heb prachtige kroppen geteeld. Ik vind het als sla te bitter.
  Kan iemand een leuk recept van Raddicchio plaatsen? Mijn Italiaans is niet goed genoeg; bovendien vind ik geen beschrijving op de site waar Maaike naar verwijst. Dank alvast.

 9. Okke Amerongen 9 december 2012 08:23 uur

  Hallo Lucy, Je kunt de radicchio ook heerlijk in risotto toevoegen. Als je een mooie schone krop hebt zonder zand kun je de krop in vieren snijden en dan bakken in olijfolie. Daarna flink peper en zout erover en je kunt ze dan zo opeten. De kleur is dan bruiner en veel minder mooi maar de smaak is veel zoeter. Precies wat jij wilt denk ik. Eet smakelijk!

 10. Sarieke Kramer 27 december 2012 16:13 uur

  Ik heb voor kerst , de radicchio., in heel fijne reepjes gesneden( en de dikke witte nerven weggedaan) yoghurt slasaus, met daarin plakjes banaan, en fijn in blokjes gesneden appel erin,en dit was een heel aangename verrassing.
  Dit komt bij ons in deze vorm zeker vaker op tafel.(eventueel gele rozijnen erbij in.)

 11. Okke Amerongen 28 december 2012 09:38 uur

  Hallo Sarieke, Dat zijn prima tips. De bittere radicchio combineert prima met zout fruit lijkt mij. Bedankt voor de tips!

 12. Hans Gorissen 5 oktober 2013 16:25 uur

  Voor bij gebakken vis is radiccio ook heerlijk. In het bakvet van de vis de gesnipperde radicchio met wat kappertjes een paar minuten bakken en serveren als bijgerecht. Zorg wel dat je een vis hebt met een stevige smaak.

 13. Gerrie Wouters 16 november 2013 11:08 uur

  Okke, je schrijft dat je geen afbeelding van radicchio di Verona kon vinden. Als je dit Googlet en dan bij afbeeldingen kijkt zie je o.a. een kaartje met daarin de gebieden waar de diverse radicchio’s geteeld worden met afbeeldingen (op de 8e rij foto’s, rechts, je kunt de foto vergroten).

 14. Okke Amerongen 17 november 2013 11:24 uur

  Hallo Gerrie, Bedankt voor de tip. Ik heb dit ras aan het artikel toegevoegd.

 15. lisa 16 januari 2014 14:25 uur

  Ik heb een groente tas gekregen (die iemand al een week had staan) dus eigenlijk beetje haast met t opmaken van de groente, er zit aardperen, prei en Radichio rood dus ik dacht kan dit in een combi voor een groente soep? ik zag ergens staan dat je de Radichio rood daar eerst voor moet stomen waar is dat voor?

 16. Okke Amerongen 19 januari 2014 17:35 uur

  Hallo Lisa, Ik het Radicchio nog niet eerder in soep mee gekookt. Het lijkt mij niet nodig om dit eerst te stomen.

Over deze site

Sla.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Sla.nl alles over het doel van deze site.