Gesmoorde bindsla met gember en fenegriek

Gesmoorde bindsla met gember en fenegriek Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

  • 300 gram bindsla
  • 1 lente-ui
  • 1 perssinaasappel
  • 1 cm verse gember
  • 1 à 2 eetlepels olijfolie
  • 0,5 theelepel gemalen fenegriek of 1 theelepel fenegriekzaad(te koop in de biologische winkel of natuurvoedingswinkel)
  • Versgemalen (zee)zout en peper, naar smaak

Vanwege de stevige structuur is bindsla ook geschikt voor warme bereidingen. Je kunt het grillen of stomen, maar smoren kan ook. Doe de bindsla samen met wat sinaasappelsap en specerijen in een pan en binnen een kwartier heb je een heerlijk bijgerecht. Lekker in combinatie met een rijsttafel of Indiase curry.

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de bindsla als die lelijk zijn.
  2. Leg de krop sla op de snijplank. Snijd met een koksmes repen van ongeveer 1 – 1,5 cm breed. De stronk gebruik je niet; die is te hard.
  3. Was de repen sla in koud water. Laat goed uitlekken in een vergiet of droog ze in een slacentrifuge.
  4. Snijd de lente-ui in dunne ringen.
  5. Pers de sinaasappel uit.
  6. Schil de gember en rasp de gember vervolgens.
  7. Verwarm één eetlepel olijfolie in een braadpan. Fruit de lente-ui, de gember en de gemalen fenegriek kort.
  8. Doe de repen bindsla erbij en overgiet alles met sinaasappelsap. Smoor het geheel tien minuten. Schep af en toe om.
  9. Breng eventueel verder op smaak met versgemalen peper en zout en olijfolie. Serveer direct.

Liever fenegriekzaad?
In plaats van gemalen fenegriek kun je ook fenegriekzaad gebruiken. Omdat de zaden erg hard zijn, moet je ze eerst weken. Doe de fenegriekzaden (één theelepel) in een kom met koud water. Laat de zaden een nacht weken. Spoel de zaden de volgende dag af en gebruik ze op dezelfde manier als gemalen fenegriek (stap 7).

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge.
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten. Op haar eet- en kookwebsite JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme. Schuif aan en word ook een lekkerbek!

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk