Radicchio gevuld met bulgursalade van kikkererwten, vijgen en sinaasappel

Radicchio-bulgursalade met kikkererwten en vijgen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

  • 4 stevige en grote radicchiobladeren
  • 100 gram bulgur of couscous
  • 0,5 blokje groentebouillon
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 witte ui
  • 1 teen knoflook
  • 120 gram gekookte kikkererwten
  • 2 biologische sinaasappels
  • 120 gram gedroogde vijgen
  • 50 gram ongezouten amandelen
  • 0,5 eetlepel verse citroenmelisse
  • 1 eetlepel verse platte peterselie
  • versgemalen zwarte peper en (zee)zout, naar smaak
  • extra vergine olijfolie, naar smaak

Radicchio is niet alleen prachtig van kleur, maar ook lekker knapperig en stevig. De slabladeren kun je daarom prima vullen, bijvoorbeeld met deze bulgursalade van kikkererwten, vijgen en sinaasappel. De salade is ook geschikt als picknickhap; je kunt ‘m zo uit de hand eten.

  1. Haal voorzichtig vier grote bladeren van de krop radicchio. Zorg dat de bladeren heel blijven. Als de kern erg hard is, snijd de kern dan eruit. Leg de bladeren in een kom met koud water. Spoel de bladeren nog een keer schoon en laat ze daarna in vergiet uitlekken.
  2. Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gaar de bulgur in water met een half blokje groentebouillon. Verkort de kooktijd met vijf minuten.
  3. Schil de ui en snipper ‘m vervolgens.
  4. Verwarm de zonnebloemolie in een tajine (Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot). Als je geen tajine hebt, kun je ook een gietijzeren stoofpan gebruiken.
  5. Pel de knoflook en pers ‘m boven de pan uit. Fruit de knoflook en de ui één à twee minuten.
  6. Rasp de schil van één sinaasappel en voeg de rasp toe.
  7. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze vervolgens toe.
  8. Snijd de gedroogde vijgen in kwarten en voeg ze toe.
  9. Snijd de kapjes van alle twee de sinaasappels en snijd vervolgens de rest van de schil eraf. Verwijder al het wit. Snijd vervolgens – tussen de vliezen – de partjes netjes uit de sinaasappel. Doe dit boven een kom zodat al het sap wordt opgevangen. Vind je het uitsnijden lastig, bekijk dan dit instructiefilmpje.
  10. Voeg de bulgur, het sinaasappelsap en de sinaasappelparten toe. Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel verder gaar stomen.
  11. Hak ondertussen de amandelen (grof).
  12. Hak de platte peterselie en de citroenmelisse fijn.
  13. Voeg de amandelen en de verse kruiden toe. Breng verder op smaak met olijfolie en vers gemalen peper en (zee)zout.
  14. Neem twee radicchiobladeren en schuif ze in elkaar zodat ze een kommetje vormen. Doe hetzelfde met de overige twee slabladeren.
  15. Vul de bladeren met de bulgursalade en serveer direct.

Zin in kaas?
Je kunt blokjes feta aan de salade toevoegen. Verdeel (verkruimel) de feta vlak voor serveren over de bulgursalade.

Zin in vlees?
Grill twee lamsworstjes, snijd ze in stukken en verdeel de worst over de salade.

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge.
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten. Op haar eet- en kookwebsite JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme. Schuif aan en word ook een lekkerbek!

Reacties

  1. Sonja Muller 9 oktober 2012 12:01 uur

    Wat een leuk recept. Ik heb nog een krop radicchio in de tuin staan en ik ga direct dit recept proberen!