Veldsla met spekjes en croutons

Veldsla met spekjes en croutons Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 17 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
10 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

  • 75 gram veldsla
  • 50 gram spekblokjes of pancetta
  • 2 sneden brood
  • olijfolie
  • azijn
  • mosterd
  • honing, vloeibaar
  • peper en zout

Veldsla is een ontzettend lekkere bladgroente om salade van te maken. Het heeft al veel smaak van zichzelf en je hoeft er dus relatief weinig aan te doen. In dit geval breng je de veldsla op smaak met een eenvoudige dressing: een vinaigrette. Met uitgebakken spekjes en croutons maak je de salade helemaal af. Dit gerecht is een lichte lunchsalade voor 2 personen of een bijgerecht.

Bak in een koekenpan de spekjes op een lage temperatuur tot het vet eruit gesmolten is en de spekjes mooi bruin zijn. Verwijder de worteltjes van de veldsla en was het goed. In veldsla kan nog aardig wat zand zitten! Slinger de veldsla droog in een slacentrifuge.

Snijd de korsten van 2 sneden brood en snijd ze in mooie blokjes. Schep de spekjes uit de pan en leg ze even apart. Bak in het vet van het spek nu de croutons mooi bruin. Meng een vinaigrette uit 3 delen olie en 1 deel azijn. Klop hier een theelepel mosterd en een theelepel honing door en klop tot een mooie dressing. Proef of de dressing naar smaak is en meng eventueel naar smaak wat extra olie of azijn erbij.

Meng in een kom de veldsla met dressing. Verdeel over twee borden of schaaltjes. Leg hier nu de spekjes en croutons op. Eet smakelijk.

Reacties

  1. Anneke de vries 7 maart 2012 08:48 uur

    Deze sla stond bij ons ouderlijk huis geregeld op het menu vooral in het voorjaar.Dan kun je de jonge blaadjes in het weiland vinden.Let wel op dat je de smalle blaadjes paardebloem plukt .Ik mis hierin alleen het sjalotje fijngehakt.die bij ons er ook in zat.

  2. Okke Amerongen 7 maart 2012 16:32 uur

    Hallo Anneke, Een sjalotje lijkt mij een heerlijke aanvulling. Bedankt voor de tip!

  3. Gerda 21 maart 2012 13:35 uur

    Het is erg lang geleden dat ik veldsla heb gegeten. Bij mijn schoonmoeder stond het regelmatig op tafel met gebakken krieltjes erbij. Heerlijk vond ik dat. Ik ga dit zeker maken.

  4. Eefje 21 maart 2012 18.15 uur 21 maart 2012 17:59 uur

    Ga het morgen direkt proberen, alweer een tijdje geleden dat ik veldsla heb gehad.

  5. Okke Amerongen 30 maart 2012 13:26 uur

    Hallo Gerda, Laat zeker even weten of het allemaal gelukt is met dit veldslarecept.

  6. Okke Amerongen 30 maart 2012 13:31 uur

    Hallo Eefje, Mooi om te horen. Laat zeker even weten of het recept lekker was.

  7. Gerda 31 maart 2012 09:57 uur

    Hallo Okke,

    Ik heb het helaas nog niet kunnen maken omdat ik geen veldsla heb kunnen kopen, niet bij AH, de groenteman of op de markt. Ik blijf zoeken, misschien is het nog geen veldsla’tijd’ dat weet ik niet, ik heb er nog niet op gezocht. Ik ben er dol op dus ik maak het zeker en vast.

    Hartelijke groet, Gerda

  8. Okke Amerongen 3 april 2012 19:06 uur

    Hallo Gerda, Ik heb vandaag veldsla zien liggen bij de biologische winkel. Wie weet heb je een biowinkel in de buurt waar je het kunt kopen. Veel succes in ieder geval.

  9. Gerda 4 april 2012 09:08 uur

    Hallo Okke, nee wij hebben geen biologische winkel in de buurt (dorp) daarvoor moet ik naar Rotterdam, De Groene Passage, misschien bekend bij jou? Ik blijf gewoon zoeken en rondkijken totdat ik het tegenkom.
    Ik geef een reactie als ik het gevonden en gemaakt heb.
    Groetjes Gerda

  10. Gerda 20 april 2012 09:27 uur

    Gisteren veldsla gekocht dus vanavond ga het ik het maken, ik ben heel benieuwd, ik vond het al heerlijk om het rauw te proeven. Gelijk gedaan na aankoop, zakje open en hup.

  11. Gerda 24 april 2012 09:17 uur

    Eventjes iets verlaat maar het het verrukkelijk, vandaag naar de markt in Rotterdam om weer nieuwe veldsla te kopen. Ik vind het ook erg lekker om een paar blaadjes tussen een boterham met kaas of kipfilet te doen. Erg smakelijk.

  12. Okke Amerongen 6 mei 2012 08:12 uur

    Mooi om te horen Gerda. Ik ben net terug van twee weken Italië, wat ze daar allemaal aan sla aanbieden is echt geweldig. Binnenkort schrijf ik er een mooi artikel over.

  13. Gerda 6 mei 2012 08:45 uur

    Daar ben ik heel benieuwd naar.
    Groetjes Gerda

  14. Walter Oprée 15 juli 2012 11:29 uur

    Goeden dag Okke,

    bij ons thuis waar Veldslaa – Feldsalat – eens van de lievelingsgerechten van mij. Die gaat zo:
    veldslaa
    zuure appen
    gekookte aardappel
    sjalotte
    peper & zout uit de moolen
    pintje suiker
    azijn en olie

    aardappel heel zacht koken, en met een vorkje bewerken
    slaa vorzichtig wassen en afdruipen laaten
    Appel en Sjalotten fijn snijden
    alles in een kom geven mit azijn kruiden
    (mijn grootmoeder had er majonnaise genomen.
    alles goed met elkaar vermengen…..

  15. Okke Amerongen 16 juli 2012 06:40 uur

    Hallo Walter, Bedankt voor het lekkere recept! De combinatie met zure appel lijkt me heerlijk. Ik ga het zeker een keer proberen.

  16. Ada 24 februari 2013 19:08 uur

    Veldsla is te koop in Capelle aan den IJssel op de markt donderdags.
    Mijn veldsla recept
    Veldsla met frambozen azijn en verse frambozen lente ui mosterd olijf olie peper en zout honing feta en pijnboompitjes geroosterd dat is zo klaar erg lekker fruitig fris .
    Tip ik maak mijn eigen frambozen azijn en ook de mosterd beide zijn makkelijk te maken en blijf lang houdbaar.
    Groetjes van Ada.

  17. Okke Amerongen 13 maart 2013 09:33 uur

    Hallo Ada, Eigen frambozenazijn maken? Erg leuk dat je dat zelf doet! Jouw suggestie met feta en pijnboompitjes is volgens mij een hele goede. Bedankt voor de tip!