Recept voor de lekkerste vinaigrette

Vinaigrette Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 12 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten

  • 2 eetlepels azijn
  • snufje zout
  • 6 eetlepels olie
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • peper
  • eventueel andere smaakmakers, naar eigen inspiratie!

Vinaigrette is dé klassieker onder de dressings voor (groene) salades. De bekendste toepassing is om vinaigrette te gebruiken voor gewone groene sla. Maar deze dressing is echt veelzijdig. Dip bijvoorbeeld eens je artisjokblaadjes in vinaigrette, besprenkel geroosterde groente nadat je ze uit de oven haalt, of een stuk gebakken vis. Dit recept beschrijft een basis vinaigrette maar varieer er vooral op los. Zo maak je de vinaigrette die het beste bij jouw gerecht past.

Los het zout op in de azijn. Belangrijk want in olie lost zout nauwelijks op. Voeg de olijfolie toe en klop tot je een mooi glad mengsel krijgt. Voeg nu mosterd en vloeibare honing toe en klop tot de ingrediënten een geheel vormen. Belangrijk is om nu goed te proeven. Sommige azijn is veel zuurder dan andere en hetzelfde geldt voor mosterd. Breng indien nodig op smaak of pas de verhouding aan afhankelijk van de ingrediënten.

Je vinaigrette is nu klaar voor gebruik. Bijvoorbeeld door hem gewoon te mengen met een lekkere frisse krop sla. Eet smakelijk!

Varianten op deze vinaigrette:

  • Vervang (een deel) van de azijn door ander zuur zoals citroen- of limoensap of cranberrysap
  • experimenteer met verschillende soorten olie
  • vervang olie door crème fraîche
  • voeg zeer fijn gehakte sjalot, rode ui of knoflook toe
  • voeg fijn gehakte kappertjes of augurkjes toe
  • voeg fijn gehakte verse kruiden toe zoals: dille, peterselie, basilicum of bieslook
  • voeg een fijngehakt hardgekookt ei toe

Was deze vinaigrette lekker of kan hij juist beter? Of heb jij een eigen variant voor vinaigrette? Laat dan zeker even een reactie achter met jouw geheime recept of tip voor de lekkerste vinaigrette!

Reacties

  1. shadow 24 april 2012 12:14 uur

    wat leuk deze vinaigrette , weer eens wat anders

    Ik heb er ook nog eentje

    Basamico dressing :
    2 el balsamico azijn
    1 tl suiker
    2 tl mosterd
    6 el olijfolie
    zout – peper

  2. Okke Amerongen 6 mei 2012 08:12 uur

    Bedankt voor het recept voor een dressing met balsamico. Ik ga het binnenkort eens maken.

  3. Brenda 19 juni 2012 08:11 uur

    Heb ook een makkelijke.

    Yoghurt mayonaise
    Limoensap
    Gembersiroop
    Tijm
    Water.
    Eventueel een teentje knoflook. 🙂

  4. Okke Amerongen 22 juni 2012 20:27 uur

    Hallo Brenda, Bedankt voor het recept voor deze dressing. Ik ga het een keer proberen.

  5. Ria.v.Meel 1 juli 2013 15:49 uur

    Ik verzin zelf mijn dressings, Neem 2 eet. Griekse Yoghurt en 2 eet. mayonaise 3 of 4 radijsjes +1 sjalotje fijngesneden ,1 dessertlepel kappertjes ,beetje peper en zout + honing naar eigen smaak. Zo nodig een beetje citroensap.
    Ook lekker bij komkommer.

  6. Steef 16 augustus 2013 20:24 uur

    Hallo,
    Ik heb in een restaurant een couscoussalade gehad met een vinaigrettedressing met tomaatjes.
    Wat zou ik extra toe kunnen voegen wat past bij een koude couscoussalade.
    Ik heb nog nooit een vinaigrettedressing gemaakt.

  7. Okke Amerongen 25 augustus 2013 13:23 uur

    Hallo Steef, Je kunt er heel fijn gesnipperde uitjes door roeren maar ook veel kruiden zoals peterselie. Eet smakelijk!

  8. Walter 28 augustus 2013 23:11 uur

    Steef,
    Verse koriander en rode-ui passen er zeer goed bij.

  9. Pepijn 5 oktober 2013 18:50 uur

    Simpele maar smakelijke variatie:
    Balsamico en extra vergine olijfolie gebruiken. En een halve theelepel gedroogde Provençaalse kruiden en een mespuntje knoflookpoeder toevoegen.
    Uurtje voor gebruik maken zodat de vinaigrette de smaak van de kruiden opneemt en de rozemarijn in de Provençaalse kruiden wat zachter wordt.

  10. poczo henri 9 februari 2014 09:33 uur

    ik vind het fijn om bij te leren ik ben een man alleen

  11. Diana Hatzmann 21 juli 2014 18:48 uur

    Heerlijk, ik maak het elke keer. Dank je wel. Gr uit utrecht

  12. Diana Hatzmann 21 juli 2014 18:53 uur

    Zo leer je nog wat! Zalig! !