Zomerse salade van bindsla en sinaasappel

Zomerse salade van bindsla en sinaasappel Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

 • 120 gram bindsla (ook wel Romeinse of Romaanse sla)
 • 1 lente-ui
 • 0,5 eetlepel verse munt
 • 0,5 eetlepel verse citroenmelisse
 • 2 onbespoten sinaasappels
 • 0,5 onbespoten citroen
 • 1 eetlepel witte wijnazijn
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Versgemalen peper en citroen-, bloemen- of zeezout

Bindsla, ook wel Romeinse of Romaanse sla genoemd, heeft een stevige structuur en is makkelijk schoon te maken. Combineer de sla met sinaasappel en andere citrusvruchten en je hebt een heerlijk frisse salade voor op een zomerse middag (lunch) of avond (voorgerecht). Binnen een kwartier op tafel.

Voor de salade:

 1. Verwijder de buitenste bladeren van de bindsla als die lelijk zijn.
 2.  Leg de krop sla op de snijplank. Snijd met een koksmes repen van ongeveer 1 cm dik. Voor dit voorgerecht van 2 personen heb je aan een halve krop voldoende. De stronk gebruik je niet; die is te hard.
 3. Was de repen sla in koud water. Laat goed uitlekken in een vergiet of droog ze in een slacentrifuge.

Voor de dressing:

 1. Snijd de lente-ui in kleine ringen.
 2. Hak de blaadjes van de verse citroenmelisse en munt fijn.
 3. Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen. Je hebt 1 theelepel sinaasappelrasp en 1 theelepel citroenrasp nodig. De rest van de citroen (het sap) kun je eventueel gebruiken voor een andere vinaigrette.
 4.  Snijd de kapjes van de sinaasappel en snijd vervolgens de rest van de schil eraf. Verwijder al het wit. Snijd vervolgens – tussen de vliezen – de partjes netjes uit de sinaasappel. Doe dit boven een kom zodat al het sap wordt opgevangen. Vind je het uitsnijden lastig, bekijk dan dit instructiefilmpje.
 5. Doe 2 à 3 eetlepels sinaasappelsap in de ander kom bij de overige ingrediënten die je nodig hebt voor de vinaigrette.
 6. Voeg versgemalen peper toe en eventueel zeezout als je geen citroen- of bloemenzout gebruikt (zie punt 3 bij ’tot slot’).
 7. Voeg de azijn toe. Roer het geheel goed door.
 8. Voeg de olijfolie toe en roer wederom goed.

Tot slot:

 1. Hussel de repen sla door dressing.
 2. Leg op elk bord een paar sinaasappelparten met daar bovenop een hoopje sla. Maak het geheel af met wat sinaasappelpartjes bovenop.
 3. Erg lekker en mooi is om wat speciaal zout over de salade te strooien. Er is steeds meer bijzonder kruidenzout te koop en ook zout in allerlei kleuren.

Zin in meer fruit?
Grapefruits, limoenen en kumquats zijn ook geschikt om te gebruiken. Je kunt natuurlijk een mix van citrusvruchten maken: lekker en het kleurt ook nog eens mooi.

Grote trek?
Je kunt van deze salade makkelijk een hoofdgerecht maken: verdubbel de hoeveelheden en voeg wat blokjes feta toe.

Meer kleur?
Een salade kun je makkelijk (verder) opfleuren door ‘m te garneren met bloemen. Je kunt bijvoorbeeld goudsbloem gebruiken of Oost-Indische kers. Let op dat de bloemen wel onbespoten zijn.

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge.
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten. Op haar eet- en kookwebsite JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme. Schuif aan en word ook een lekkerbek!

Reacties

 1. Sjon Wijnen 23 augustus 2012 16:36 uur

  Ziet er lekker uit Okke, we gaan het ook maar eens proberen met onze eigen verse Bindsla

 2. Okke Amerongen 12 september 2012 09:19 uur

  Hallo Sjon, Op jullie mooie site zag ik allerlei lekkere slasoorten. Je kunt de andere soorten die jullie telen ook zeker gebruiken of er een gemengde salade van maken. Eet smakelijk!